Щипката за нос (понякога наричана запушалка за нос) е малко устройство, което прищипват носа и го предпазва от навлизане на вода, докато плувате. Тя е особено полезни артикул за начинаещи, които все още не са усвоили дихателната техника на определен ход на плуване. Поставянето на щипка за носа е доста лесно да се направи. Просто я натиснете към носа с моста, обърнат нагоре. След това натиснете краищата към ноздрите, за да ги прещипете. Използвайте подобен метод, за да монтирате щипка за носа с каишка. Преместете каишката над главата и зад врата, докато клипсът седи на носа ви. Най-лесният начин да го направите е първо да си сложите шапката за плуване , след това вашите плувни очила и накрая щипката за нос. Срещат се два основни вида щипка за нос:

  • Първият вид – това е основната щипка за носа. Направена е от U-образен клипс с подплатени краища, за да се избегне нараняване на кожата. Носовата част е изработена от твърда тел или найлон, а подложките са от латекс, силикон или TYR. U-образната форма на щипката за нос притиска двете ноздри заедно, така че да залепва носа ви и да не пропуска вода.
  • Вторият вид е щипка за нос, включваща каишка, изработена от латекс. Тази каишка се закрепва в двата края на клипса. Каишката помага да се запази тапата на място, докато плувате. Освен това предотвратява загубата на щипката за нос във водата, когато я извадите от носа си.

Щипка за нос – предимства и недостатъци

Щипката за нос е сред основните аксесоари за водни споиртове, използвани при плуване. Използването на щипка за нос, наистина се свежда до личните предпочитания. Някои елитни плувци избират да ги носят, защото това им позволява да спрат водата да им издига носовете и може да им помогне да имат по-ефективна подводна фаза. Други пък предпочитат да плуват без тях. Носът може да бъде полезен инструмент, ако се мъчите да дишате по време на тренировки и състезания, тъй като може да бъде добър начин да осигурите по-ефективен прием на кислород.

  • Какви са предимствата на щипката за нос? Основното предимство на щипката за нос е, че не позволява водата да пътува нагоре по носа по време на плуване, което ви позволява да се съсредоточите върху дишането само през устата. Щипката за нос също така може да помогне за облекчаване на всякакви алергични реакции към хлора.
  • Какви са недостатъците на щипката за нос?При използване на щипка за нос, дишането Ви и следователно като цяло физическата ефективност намалява. Друг недостатък е, че може да се задържи вода в носа и да допринесе за повече производство на сополи. При прекомерната употреба на щипка за нос човек свиква да си набавя кислород и да диша само през устата, което е лош дихателен навик, който може да се вкорени.