Когато казваме лято, първото за което се сещаме, след морето разбира се, са плувните басейни, които можем да поставим в нашата градина или двор.

При една такава инвестиция, получавате специален декоративен елемент към вашият имот, който ще се превърне в център за приятна почивка, забавление и отдих.

Перфектното допълнение към вашият уютен дом, с прекрасна градина или двор, би бил един градински басейн. Най-трудното в случая, би било да вземете решение какъв да е дизайна му, както и размера, който ще бъде подходящ за вашият дом.

Разбира се има и други моменти, на които трябва да обърнете внимание при избора на идеалния грасински басейн за вас.

Със следващите няколко съвета, ще се опитаме да ви дадем насоки за правилният избор при решение за покупка.

Басейн

Бюджет - първото, което трябва да направите преди да започнете да търсите идеалният плувен басейн за вас, е да помислите каква сума сте готови да отделите за тази цел. Първоначалната цена не е еднственото, за което трябва да помислите. Трябва да имате предвид и разходите за поддръжка /почистващи препарати, вода, консумативи, ел.енергия/ . Помислете предварително и изберете кой тип, вид и размер басейн е подходящ за вашият бюджет.

Място на което да бъде монтиран - свободното пространство във вашата градина или заден двор е друг важен фактор, който трябва да вземете предвид. Изберете дизайн на градински басейн, който е подходящ за свободното място , на което сте решили да го поставите, но това не означава да изберете най-малкия, който намерите, или да запълните цялото пространство с него. В зависимост от свободното пространство, което имате, можете да решите какъв да е размера и съответно формата. Мястото на което ще бъде монтиран също е от съществено значение, дали ще има повече или по-малко слънчеви часове. Той трябва да се монтира винаги в зоната, където слънчевите часове са с най-висока продължителност. По този начин ще бъде по-икономично да поддържате водата в басейна при комфортна температура за къпане. Важно е също да се спомене, че аксесоарите, свързани с градинския басейн (помпа, пречистване на отпадни води и др.), заемат място и ще е необходимо да са в близост до електрически контакт. Ако обаче наличното пространство е неограничено, можете да изберете градински басейн, който най-добре отговаря както на вашите вкусове, така и на вашите нужди.

Поддръжка - всеки иска да се забавлява и да прекара добре времето си в градински басейн, наслаждавайки се на водата и слънцето през лятото, но е нужна и малко поддръжка за да си доставите това удоволствие. Ако искате да имате чист плувен градински басейн, ще трябва да го почиствате от време на време, както стените така и пода. Също така е важно регулирането на хлора, градинските басейни с хлор обикновено имат по-сложни и задълбочени изисквания за рутинна поддръжка, измерване на хлор във водата, почистване. Ако искате да го поддържате чист и приятен, ще трябва да ви е приоритет поддръжката и проверката на водата всяка седмица. Тази профилактика е жизненоважна за вашата безопасност.

Характеристики - в момента на пазара има толкова много модели градински басейни, необходимо е да направите най-интелигентния избор. Помислете за опциите, които бихте искали да включите, слайдовете, стълбите или парапетите са някои характеристики, които можете да добавите при избора на своя градински басейн. Помислете също колко хора ще го използват и дали има деца, които също ще го ползват. Уверете се, че ще е безопасен за използване от всички.

Типове надзимни градински басейни

Има няколко различни вида надземни градински басейни, за които можете да помислите и да направите своя избор. Някои от тях са стоманени, смолни и алуминиеви, както и надуваемите градински басейни.

    Надуваем басейн

  • Надуваем градински басейн – предимството на тези градински басейни е ниската цена, като това прави тези градински басейни сравнително популярна опция. В зависимост от големината и необходимото оборудването, цената на един надуваем градински басейн е сравнително много по-ниска от другите надземни градински басейни. Сред основните недостатъци на този вид градински басейн голямата вероятност от спукване. При някои леки спуквания надуваемият градински басейн може да бъде залепен, но това зависи от големината на спуканото място. Този вид надземен градински басейн обикновено не издържа повече от един летен сезон.
  • Басейн 2

  • Сглобяеми надземени градински басейни – този вид е един от най-популярния избор при търсене. За тях няма нужда от изкопни дейности и може да се сглоби и да бъде готов за употреба в рамките на един-два дни. Единственото, което е нужно, е да се подготви терена като се заравни и се отстранят неравностите.След това може да се пристъпи към сглобяване на металната конструкция и поставяне на PVC линера. Недостатък на този вид сглобяеми надземни градински басейни е PVC платнището - то може да се скъса от остри предмети или при неравности които не са отстранени при сглобяване. В някои от случаите най-вероятно скъсванията биха били малки и могат да бъдат залепени с помощта на специално лепило за подводно лепене на градински басейни.
  • Стоманените градински басейни са най - здравият тип, но те са по-податливи на корозия и ръжда. Ако предпочитате стоманен басейн, изберете този с поцинковано покритие, за да предотвратите това да се случи с течение на времето.
  • Алуминиевите градински басейни - за разлика от стоманените басейни, не корозират и не ръждясват. Един недостатък на алуминиевите басейни е, че те могат да се окисляват във времето.
  • Басейни от смола - обикновено имат стоманени стени. Те станаха популярни и не се окисляват или ръждясват с времето, но са податливи на напукване и избледняване.

Важно е да имате предвид плюсовете и минусите на всеки тип басейн по време на вашето търсене.

Използваемост От съществено значение е да се обмисли дали градинският басейн ще се използва много често или ще се използва по-рядко. Тук влияе факторът дали става въпрос за вила, къща или друг дом, в който пребивавате през почивните дни и свободното време или за мястото къде е обичайното ви пребиваване. Подвижният градински басейн би бил идеалното решение, ако ще се използва за ограничен период от време или ако целта е децата ви да искат да му се наслаждават през лятната ваканция. Ако избора ви е сглобяем градински басейн, можете да го разглобите в края на летния сезон

В нашата нова категория Басейни и аксесоари ще откриете богато разнообразие от басейни и аксесоари за тях. Градинският басейн ще ви позволи да се насладите на незабравими мигове със семейството и приятелите си.