Спортът е един прекрасен начин да тонизирате вашето тяло ида се ободрите. Ето 10 причини защо е хубаво всеки от нас да спортува.  

1. Спортуването подобрява работата на мозъка   Когато спортуваме, ние не само тонизираме тялото си, но и подобряваме работата на мозъка ни.  Редовните упражнения повишават нивото на енергия и увеличават количеството серотонин в мозъка, което от своя страна прави ума по - бистър. Факт е, че хората които спортуват се справят по - добре на работното място и боледуват по - рядко.  

2. Движението намалява стреса   Един от най-добрите начини за справяне със стреса е спортуването. Когато тренираме или просто бягаме в парка, ние се отпускаме и спираме да мислим за ежедневните проблеми.  

3. Упражненията ви зареждат с енергия   Дори и кратка тренировка от 30 минути сутрин, ще ви зареди с енергия за целия ден. Докато тренираме се освобождава ендорфин в кръвообращението което ни кара да се чувстваме по - енергични. Често се случва да се чувстваме уморени, дори от ежедневната работа в офиса. За това често се отказваме от спорта и всякакви допълнителни физически натоварвания. Колкото и да се чувствате изморени, пробвайте да спортувате сутрин, преди работа или вечер и ще видите сами разликата скоро. Спортуването зарежда с енергия и тонизира цялото тяло.  

4. Лесно е да намерите време за тренировка   Ето няколко практични съвета - когато трябва да заведете децата на урок по пиано, отидете през парка с велосипеди, измисляйте различни семейни занимания на открито, вместо да правите дълга обедна почивка в ресторанта срещу офиса, отидете за 40 минути във фитнес залата. “Всеки може да намери 10 минути да пдоскача на въже, или 20 минути за тичане или разходка.”

5. Спортът подобрява отношенията с околните Освен че, когато имате съмишленик ще спортувате по-редовно, но и така създавате нови моменти на свободно общуване – с гаджето си, с най-добрата си приятелка или със сестра си. Открийте този съмишленик.  

6. Спортуването държи болестите настрана   Редица изследвания по темата доказват, че редовното спортуване намалява риска от сърдечни заболявания, сърдечен удар, високо кръвно налягане, висок холестерол, артрит, остеопороза и др. Смята се, че редовните тренировки укрепват имунната система, като намаляват риска от грип и настинка.  

7. Спортът укрепва сърцето   Тренировките са полезни за цялото тяло, но те имат и едно допълнително предимство – правят сърцето по-силно. Когато сърцето е по - силно, то изпомпва повече кръв на удар. Само след няколко дни тялото ви ще усети това и ще спрете да се чусвтвате уморени и отпаднали, малките болки ще изчезнат и ще дишате по - лесно.  

8. Тренировките ви позволяват да си хапнете нещо "забранено"   Движението изгаря калории и ускорява метаболизма, което от своя страна естествено алармира за нужда от допълнително храна.  Това съвсем не означава, че можете да ядете всичко, но когато спортувате редовно, определено можете да си позволявате и някои “забранени” храни понякога.  

9. Тренировките ще ви направят по издръжливи и по-добри във всички физически дейности   Редовното спортуване прави мускулите ви по-силни, което ще окаже въздействие върху всички останали физически дейности – ще бъдете по-добри на тенис, по-издръжливи в неделните разходки, дори с по-голяма лекота ще прекарвате часове в разходки из магазините.  

10. Отслабването съвсем не е най-важното   Най-често срещаната причина някой да започне да спортува редовно е да сваля килограми. Хората лесно се обезкуражават след като не забелязват драстични промени и не постигат желаните резултати. Спортуването е добър съюзник в дългосрочните планове за отслабване и помага за стягане на тялото, но за да усетите неговите предимства, дайте си сметка за какво още ви помага. Тренировките ви зареждат с енергия, чувствате се по-добре, отървавате се от стреса.