Едно от главните предназначения на каските е да ви предпазят по време на злополука. Също така те осигуряват комфорт и допринасят за външният вид на скиора/сноубордиста.  Основните неща които трябва да знаете преди да си изберете каска за ски или каска за сноуборд са:

Вентилация - каски, които са без вентилиране, ограничават въздушният поток и са предпочитани за влажно, снежно или прекалено студено време, ние Ви препоръчваме да си изберете каска с добра вентилация, която ще Ви осигури въздушен поток и комфорт.

Черупка - по принцип каските имат UV стабилизирана поликарбонатна черупка, която осигурява голяма здравина и ниско тегло.  Full-face каските са проектирани за състезания - като например спускане и слалом. Open-face каските, са по-разпространени и по-леки;

Дизайна на каската - цялостните каски осигуряват цялостно покриване на главата и предпазване от вятър, влага и други влияния. Някои имат отвори, подпомагащи регулирането на температурата. 

 Изрязани черупки - предлагат защита, близка до тази на каските с цялостна черупка, но осигурават по-малко покриване и имат по-малка здравина и усещане за свиваемост.

Състезателни - състезателните каски включват плътна подплата, широка зона за ушите вътре в подплатата и допълнителни елементи, които се прибавят при скоростни или слалoмни състезания.

Детски - повечето от каските имат меки подложки, които могат да се махат или слагат, така че да се наглася размера, спрямо големината на детската глава.

Размер на каската - правилно подбраната каска трябва да е удобна за носене и да има максимална защита и технически характеристики. След като вече знаете основата за зимните каски, може да си закупите такава от спортен магазин inSPORTline