Експедиция в пропастта Кузгун( -1400 м) в Турция и

международната експедиция Крубер-Вороня 2013

 

На 22.07.2013 г се завърна от Турция Теодор Кисимов. Там той в продължебние на 20 дни участва  в изследването на пропаста Кузгун. Същата се намира на 2850 м н.в в долината Кемикли находяща се в планината Аладалар. Открита е през 2003 г от украински спелеолози, които за две години достигат до дълбочина 1400 м ! Последната експедиция в пещерата Кузгун бе през 2005 г. И сега 8 години по късно международняи екип, в който се вкключи Теодор Кисимов с опита да намери продължение в пещерата. Услилита на 16 пещерняка от 5 страни не бяха досатъчнио за да се преодолее срутваето в крайната част на пещерата. Въпреки видимото продължение преминаването в него остана за следващата експедиция. Бяха изкатерени няколко стени в търсене на продължения. Проверени бяха стари и нови разклонения. За  съжаление  безрезултатно. В изпълнение на тези задачи почти целия екип пещерняци прекара над 10 дена под замята без да излиза на повърхността За Теодор това беше една добра подготовка за следващата му експедиция в най дълбоката пропаст на света Крубер-Вороня!

  От 2001 година насам пещерата Крубер-Вороня(-2196м) е най дълбоката пропаст на земята. За нейното прочуване ежегодно се провеждат експедиции организирани от Украинската спелеоасоциация(УСА). През 2005 година в рамките на такава експедиция участва и единствения до сега български екип  изпратен от Българската Федерация по спелеология.  Нашите пещерняци Теодор Кисимов и Константин Стоилов достигнаха тогавашното дъно -2080 м. и по този начин направиха най-значимото спортно постижение на българската спелеология. През 2012 година след покана от страна на УСА пещерен клуб Приста Русе организира екип от четирима български пещерняка, които да се включат в международната експедиция за изледването на Крубер-Вороня. За съжаление те претърпяха пътен инцидент и не успяха да участват в експедицията които постави нов световен рекорд увеличавайки дълбочината на Крубер Вороня до 2196 м. Това премеждие не прекъсна проекта на ПК”Приста Русе а само го отложи във времето. За това сега година по късно отново събираме същия екип от български участници с който да се включим в международната експедиция за изследване на Крубер-Вороня.  В тази експедиция освен българите ще участват близо 50 пещерняци от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва. Основните цели на експедицията са: ·       Тридневен ускорен курс по спасителни техники в пещери за абхазките спасители; ·       Работа в по високо разположените пещри Мартел и Берчилская с оглед тяхното присъединяване към Керубер-Вороня и така да се увеличи дълбочината на общата система- нов световен рекорд; ·       В главното разклонение на Крубер-Вороня- събиране на пещерна фауна на голяма дълбочина  включително в сифоните на пещерата и видеозаснимане на този процес. ·       Екологична работа. Почистване на боклуци от предходни експедиции;


Търсене на нови пещери в долината Ортобалаган Експедицията ще се проведе от 27.07-27.08.2013. Българските участници са:

1.     Теодор Кисимов (ПК Приста Русе)- ръководител на екипа

2.     Константин Стоилов СПК Академик София

3.     Пламен Спилков ПК”Аида Хасково

Както сана дума Теодор и Константин имат опит в тази пещера а също и преживяно наводнение там. Пламен е пещрняк с дългогодишен опит в много макар и по малки  пещери. . Участието на българите в тази експедиция нямаше да е възможно без  подкрепата на:

 СПОРТНИ МАГАЗИНИ ЯКО , Пик 3000-вносител на Petzl в България,  Магазин Стената, магазин Екипировка, Aqualung България.